BREAKING NEWS

BREAKING NEWS

Tupper’s new Aubuchon building nears completion

TUPPER LAKE – Aubuchon Hardware’s relocation to the corner of Lake and Mill streets is almost complete.

At Wednesday night’s joint planning board meeting, village Code Enforcement Officer Pete Edwards said the new building is moving along. The next thing construction workers will tackle is the sidewalks.

“They have to make some modifications to the front piers facing Main Street,” Edwards said. “The front slate, they have to widen it so they can do the tapered piers all around, as per their permit.”

Board member Bob Collier asked if there had been any discussion on the store’s sign. Edwards said there has.

“I thought the sign was too big; however, if they shrunk it to 4 by 8 (feet), it would be 32 square feet on the roadside,” Edwards said. “Their sign is so big, when you come down Mill Street, it’s very evident, and you can see the building, so when you come around you don’t need that huge sign to advertise.”

Edwards said he emailed his concerns to the building planners, but they haven’t gotten back to him yet.

Board member Jim Merrihew agreed that there is no need for such a large sign, and said a smaller sign would be ideal.

“The sight line is just so short, Pete,” Merrihew said. “Coming down Lake Street there’s poles and New York State (Department of Transportation) signage. When you come down Mill Street, your eyes kind of naturally go to that peak, where that building sign is going to be.”

Construction workers broke ground on the new building last July, on a lot where a large apartment and business complex burned down a year-and-a-half ago. The building will replace Aubuchon’s current location at 16 Demars Blvd.

The building will include a larger store, a 36-car parking lot and the use of a driveway that would cross the Beth Joseph Synagogue property. An easement permits Aubuchon to use the driveway as a means of getting trucks to the back of the store.

The planning board required the building’s designers to make the exterior blend in with the natural surroundings and not look like a commercial box store, to use a three-tiered roof with architectural shingles instead of plain steel, and to use mirrored glass or false windows on the store so people passing by would see a reflection instead of merchandise inside.